perjantai 21. tammikuuta 2011

Lehtikuvaaja Jaakko Julkunen on kuollut


(Kuva on Julkusen vuodelta 1984 Kilpisjärven saamelaisista kertovasta reportaasista.)

Julkunen aloitti Sanomalehti Karjalaisen ensimmäisenä valokuvaajana 1957.
Hän toimi Hesarin kuvaajana vuodesta 1972, ensin Kuopiossa ja viimeiset työvuotensa Lappeenrannassa. Julkunen oli myös perustamassa VB-valokuvakeskusta Kuopioon.

Muutin vuonna 2001 Joensuun Torikadulle. Vuokraisäntäni tuli käymään ja huomasi keittiön pöydällä aamun Hesarin. Totesi että, "hyvä kun nuoret ihmiset ovat kiinnostuneita maailman asiosta ja lukevat sanomalehtiä". Sanoin ,että olen menossa tänään työhaastatteluun paikalliseen lehteen, Karjalaiseen. Jaska siihen, "Minä olin Karjalaisen ensimmäinen lehtikuvaaja". Kappas.

Kaksi vuotta sitten Jaska kysyi halusinko skannata hänen nega-arkistoaan ja siirtää kuvat DVD:lle. Suostuin ilomielin. Kävin läpi pienen osan hänen arkistoaan, ehkä 700 kuvaa. Kuvista näki heti, että kuvaaja on erittäin lahjakas. Hänellä oli myös halu mennä ihmisten lähelle, heidän arkielämäänsä.

Kuvia katsellessa mietin kuinka 2000-luvulla sanomalehtien sivut ovat täyttyneet kuvista joiden taustat ovat poistettu, kuvista joissa esiityy kuvatoimituksen harjoittelija nuorena työttömänä, kuvista jotka eivät kerro yhtään mitään meidän elämästämme ja aikakaudestamme.

Jaskan kuvilla on erittäin suuri arvo dokumentteina ihmisten elämästä. Hän kuvasi ihmisiä, ei ilmiöitä.

Viikko sitten olin kuvaamassa jääkiekkoa ja Jaska tuli, kuten lähes aina, kysäisemään:" Tuliko hyviä ruutuja?" En muista mitä vastasin, mutta olisin varmaan voinut vastata:" Riippuu kenen ruutuihin vertaa."

Hyvästi, Jaska.

1 kommentti: