perjantai 11. maaliskuuta 2011
Ei sitä kukaan huomaa
Sakari Lappalainen työskentelee Aviomiespalvelussa, eli auttelee ihmisiä kodin askareissa.
Kuvaamisen järjestäminen asiakkaan kotiin tuotti ongelmia. Siispä Lappalainen asensi malliksi omalle seinälleen palovaroitinta.
Tiedän että tällaista huijaamista tapahtuu uutiskuvissa jatkuvasti, eikä tähän puututa. Lehdet voisivat alkaa julkaista oikaisuja näiden kuvien lipsahdettua lehteen. Ei ole edes mitään lehden ulkopuolista tahoa, joka nuhtelisi näistä ratkaisuista.
Eräässä maakuntalehdessä oli kuvatoimituksen journalistiset ohjeet, joissa sallittiin kuvattavan hienovarainen ohjaaminen uutiskuvissa. Pitäisikö jokaisessa kuvatoimituksessa olla nämä asiat huonetauluina, kun tätä on niin vaikea muistaa?
Pyydän kaikkia kuvattavia ilmiantamaan kuvaajat, jotka ovat lavastaneet uutiskuvan.
Kuvan copyright Karjalainen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Muistatko lapsena käytetyn selityksen "mutta muutkin tekee niin"? Omien kokemusten perusteella koko tosi televisio ja dokumenttikuvaus perustuu joiltakin osin tulepas sieltä ja tee näin -touhuun. Ja jäljelle jäävä osa on muuten totuuden lavastamista. Joten kelluhan sinäkin vaan virrassa.
VastaaPoistaEn vastusta niinkään lavastamista, vaan sitä että kuva esitetään katsojalle "totena". Se on vähän sama tilanne, jos kirjan lukija ei tiedä, lukeeko fiktiota vai faktaa.
VastaaPoistaLavastaminen on helpoin tapa saada haluttu kuva. Aidon tilanteen eteen joutuu tekemään töitä ja käyttämään aikaa.
Salakuvauksessa päästään aika lähelle aitoa asiaa. Jos mahdollista, kuvaan ensin salassa ja esittäydyn kuvattavalle vasta sitten.
Toivottavasti kuvaustuokion jälkeen joku kertoi Sakarille minne palovaroitin silleen niinkun oikeesti kuuluu asentaa. Kuvassa näkyvä varoitinhan kun on asennettu aikalailla päin seiniä. :)
VastaaPoistaOlen kyllästynyt siihen että kuvauksissa patistan ihmiset tekemään jotain. Joskushan homma toimii jos vaan voi pyytää kuvattavaa jatkamaan halkojensa hakkaamista. Suora poseeraaminen kameralle on usein parempi ja aidompi kuvaustapa.
VastaaPoistaKerran homma karkasi lapasesta. Värväsin Puumalaisen Markon tekemään automurtoa Karjalaisen parkkipaikalla. Kuvasta tuli hätkähdyttävän aidon näköinen. Tajusin että tässä taitaa mennä raja kesäteatterin ja lehtikuvaamisen välillä.
Muistan sen automurtokuvan. Sehän on helvetin aidon näköinen. Muistatko oliko kuvatekstissä selvästi kuvituskuva mainittu?
VastaaPoistaAina kun tässä blogissa jeesustelen jostain lavastamisesta, samana päivänä "laitan asiat tapahtumaan" joka toisella keikalla.
Automurtokuvassa ei mainittu mitään kuvituskuvasta. Käsite oli siihen aikaan eli -90 luvun lopulla vielä hämärästi veteen piirretty.
VastaaPoistaAikaslailla sikana vatukossa silloin hääräiltiin.
Tai ainakin minä hääräilin.