lauantai 2. huhtikuuta 2011

Mihin tarvitaan sankareita?


Urheilujournalismin tehtävä tuntuu olevan tehdä urheilijoista myyttisiä sankareita. Jutut ja kuvavalinnat tehdään tukeakseen mielikuvaa sinivalkoisesta hiihtäjästä, joka äidinmaidosta sai vahvemmat voimat kuin ulkomaalaiset ja joka posket punottaen ja kansa hurraten hiihti nopeammin kuin kukaan muu. Urheilujutut eivät puutu urheilun epäkohtiin tai sen moraaliin, korkeintaan uutisoivat dopingkäryt kun niitä tulee.

Urheilusivuilla ei edelleenkään näe juttuja, jotka käsittelisivät huippu-urheilijan arkea. Jutuissa ei puhuta proteiineista, aminohapoista, antioksidanteista, kreatiinista tai ternimaidosta. Jutuissa ei kerrota urheilijoista jotka eristäytyvät omasta perheestään flunssa-aallon aikaan. Jutuissa ei kerrota urheilijoiden perustamista osakeyhtiöistä, joiden avulla tuotetta on helpompi myydä urheiluhullulle kansalle. Jutuissa ei puhuta syistä miksi NHL:ään päässeiden pelaajien leukaperät leviävät. Jutuissa puhutaan alppimajoista, ei hemoglobiinihuoneesta.

5 kommenttia:

 1. Miksi ne leukaperät leviää?

  VastaaPoista
 2. Joulunaikaan joskus sentään kerrotaan siitä, mitä kaikkea urheilijat ei saa syödä. Paitsi silloin kun Janne Ahonen yritti lopettaa uransa, kerrottiin joulunaikaan siitä mitä kaikkea se aikoo nyt syödä.

  VastaaPoista
 3. "Miksi ne leukaperät leviää?"
  Kasvuhormonin käytön takia. Tulee agromegalia.

  VastaaPoista
 4. Toinen tyhjäjournalismin muoto on rockjournalismi. Ai teitte levyn? "Nojoo, se oli raskas prosessi ja viinaa juotiin ja tää on paras levy mitä ollaan ikinä tehty." Ja sitten vähän toimittaja intoilee kun on päässyt suosikkibändinsä kanssa kaljalle.

  VastaaPoista
 5. Ongelmia syntyy, kun toimittajat ovat kohteidensa faneja. Täältä löytyy laadukasta kirjoittamista popmusiikista:http://nrgm.fi

  VastaaPoista