lauantai 29. lokakuuta 2016

Lauantaina töissä

9:10 Töihin hieman myöhässä.
9:15 Kahvia, kotona oli loppu.

9:20 Kone käyntiin ja päivän työlistaa selvittelemään. Keikkoja on vain neljä, mutta aikataulu on tiukka: tunnin sisällä pitäisi olla kolmessa eri paikassa, ja kahden keikan välimatka on 25 km. Yhdessä kuvatilauksessa mainittu "tehdään fiilistelyjuttu" -lause aiheuttaa hymähdyksen. Jos nyt ehtisi saada edes jonkun ruudun.


9:40 Aamuvuoron toimittajan kanssa aikataulujen läpikäyntiä. Perussuomalaisten piirikokouksen aikataulu on pahin mahdollinen minun aikataulun kanssa. Päätän kuvata uuden puheenjohtajan kokouksen jälkeen, vaikka parhaat kuvat toki saisi juuri valinnan varmistuttua.


9:50 Eilisistä ruuduista muutama arkistoon, jotain yleistä "syksyn lehdet varisee" -tuubaa, mutta kyllä niitäkin tarvitaan.

10:00 Etsimään päivän lehti ja tarkistamaan, oliko eilen kirjoittamani frisbeegolfpätkä lehdessä. Mistähän tästä talosta löytyisi tuore lehti? Ei löydy, enkä muista digilehden salasanaa. Nyt täytyy jo lähteä. Toimittajalla on kiire, on hänen ensimmäinen uutisjuttunsa. Kevyesti aloitetaan: vuorossa käsityömessut.


10:55  Parkkipaikka löytyy läheltä. Pikainen kierros ympäri Areenaa, kolme kuva-aihetta: yksi lehteen, yksi verkkoon ja yksi varalle. Yksinkertaista kuvaa, polttoväli lukittuna yli 50 mm ja kuviin korkeintaan kolme henkilöä. Parin palstan kuvaan ei kannata tunkea liikaa informaatiota. Parhaassa ruudussa toimittaja oli ehtinyt hiipimään taustalle. En ymmärrä, miten en nähnyt tuota kuvatessa?

11:20 Kuvat tehty. Pieni ongelma ilmeni. Toimittaja oli unohtanut kysyä kahden kuvassa olevan naisen nimet. Tätä ei ole nyt aikaa jäädä ratkaisemaan, menköön ilman nimiä. Urheilutoimittaja Haapala odottaa jo ampumahiihtostadionilla. Siellä alkaa 35 minuutin päästä hiihtotapahtuma.

11:55 Saavun massahiihtotapahtumaan. Sataa räntää, ja jo parkkipaikalla käy selväksi, etteivät massat ole liikkeellä. Ilmoittautuneita on 14, joista matkaan lähtee 10. Saan kasaan neljä erilaista aihetta 30 minuutissa, onneksi hiihtolenkki on lyhyt ja hiihtäjät tulevat monta kertaa ohitseni. Kuvauskopterinkin otin mukaan, mutta sitä ei tässä sateessa nyt lennetä.


12:35 Auton nokka kohti Joensuuta, jossa Perussuomalaisten piirikokous on jo käynnissä. Mietin pitäisikö ajaa sittenkin Onttolaan, jossa oli sovittu toimittajan kanssa treffit motocrossradalle klo 13. Päätän kuitenkin kiirehtiä Joensuuhun.


Piirikokouksessa pidetään puheita. Puheet tuntuvat kestävän ikuisuuden, kun olisi jo kiire seuraavaan paikkaan. Joku kokousyleisöstä ihmettelee, miksi media on päästetty kokoukseen. Voimme kuulemma seurata kokousta puheenjohtajan valinnan ajan. "Älkää huoliko, heti kun saan ruudun uudesta puheenjohtajasta, lähden kiitämään Onttolaan", ajattelen. Soitan motocross-jutun toimittajalle myöhästyväni.

13:30 Puheenjohtaja lyö nuijaa valinnan merkiksi, suljin laulaa ja sitten takkia päälle. Samaan aikaan uusi ja vanha puheenjohtaja halaavat, en ehdi siirtyä oikeaan paikkaan, takki roikkuu jo toisessa kädessä ja laukaisen pari kuvaa. Kuvassa näkyy vanha puheenjohtaja, mutta uuden kasvot jäävät piiloon.

13:35 Nälkä. Marketin salaattibaari tuo pelastuksen. Vielä ei tosin ehdi syömään.13:50 Onttolan motocrossradalla vietetään hautajaisia. Ely-keskus on sulkemassa rataa, ja harrastajat ovat rälläämässä kuin viimeistä päivää. Paikalla on hautakynttilöitä, jotka toimittaja halusi kuvaan. Yritän saada kynttilät ja motocross-kuskin samaan kuvaan, mutta ei se onnistu luontevasti. Joillakin toimittajilla on tapana kertoa kuvaajalle, mistä kuva kannattaa ottaa. Nuorempana se ärsytti, nykyään siihen osaa suhtautua rennommin: useimmiten neuvot ovat hyödyttömiä, mutta joskus toimittajalta voi tulla käyttökelpoinenkin idea. Toimittajat ovat erityisen innostuneita kylteistä. "Siellä on sellainen kyltti, josta saisi HYVÄN kuvan." Kun tekstin ammattilainen valitsee kuvauskohdetta, siinä täytyy tietenkin olla tekstiä. 


14:15 Neljä eri motocross-aihetta taas kasassa ja suunta kohti toimitusta.


14:30 Toimituksessa. Nyt ruokaa mahaan. Kauhea nälkä.

15:00 Toimitussihteeri kertoo, että päivän lehdessä oli julkaistu minun kuvaamani arkistokuva, jossa oli jotain häikkää. Kaivan lehden esiin ja huomaan kolmossivulla suttuisen kuvan päiväkodin lapsesta. Kuva näyttää jotakuinkin siltä, jos vuoden 2001 kännykkäkameralla olisi kuvattu A3-kokoinen juliste. Taittaja on tehnyt 10 % osasuurennoksen vanhasta  arkistokuvasta. Tätä kuvaa on painettu 15 miljoonan euron painokoneella 40 000 kappaletta. Maailman kalleinta kalankäärepaperia.

15:50 Saan viimeiset kuvat käsiteltyä. Päivä oli paljon kiireisempi kuin arvelin. Siirtymiin meni yhtä paljon aikaa kuin kuvaamiseen. Kuvankäsittelyn yritän pitää mahdollisimman nopeana, jo kuvatessa koetan saada valotuksen kohdalleen. Päivän kuvasaldona oli  perushyviä dokumentaarisia uutiskuvia, joku voisi sanoa että hieman tylsiä ja tavanomaisia, mutta erikoisuuden tavoittelu on luksusta, eikä siihen oikein ollut tänään aikaa. Ehkä kiire on myös tekosyy jättää rohkeammat irtiotot tekemättä.


16:10 Käsityömessu-keikan toimittaja käy pyytämässä, voitaisiinko kuitenkin laittaa lehteen jokin yleiskuva käsityömessuilta, kun ottamaani kuvaan oli unohtunut kysyä kuvattavien nimet. Sanon, että käyhän se. Laitetaan vaan.


16:40 Lähden kotiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti