keskiviikko 25. elokuuta 2010

Big brother


Liikemies Yrjö Laakkonen ja Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen. Laakkosen yhtiöt lahjoittivat yliopistolle 100 000 euroa. Yksi euro maakunnan yritykseltä tuo valtion kassasta 2,5 euroa yliopistolle.

Yliopistojen asema riippumattomina tutkimuslaitoksina on vaarassa hävitä. Liike-elämä sanelee pian mitä tutkimusta tehdään ja mihin yliopistot suuntaavat voimavarojaan. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Sanokaa hyvästit tiedekunnallenne humanistit. Ei teitä enää tarvita.

Kuvan copyright Karjalainen

6 kommenttia:

  1. Koska edustat "Laakkosen yhtiöitä", niin on pakko kysyä, onko tekstisi ns. virallinen kannanottonne.

    VastaaPoista
  2. Tässä blogissa ilmaisen omia mielipiteitäni, en Laakkosten, enkä kenenkään muun.
    En vaan usko, että tutkimuksen ja sivistyksen taso nousee sillä, että yritykset sanelevat yliopiston toimintaa.
    Toisaalta varmaan jokainen pohjoiskarjalainen ymmärtää miten tärkeä yliopisto on tälle alueelle, ja sen säilymiseen täällä ollaan valmiita satsaamaan myös rahallisesti.

    VastaaPoista
  3. Niin uskoinkin, että mielipiteesi ovat omiasi.
    Mutta oliko sitten tuossa tilaisuudessa tuollainen fiilis, jotenkin erityisesti, kun kirjoitit tuollaisen kommentin. Ei sinun kylläkään tarvitse vastata, kyllähän tuosta ensimmäisestä viestistä pitää osata lukea myös rivien välistä.
    Tai puutun vielä: saneltiinko siellä, samalla kun lyötiin sata donaa pöytään? Asia kiinnostaa, kun toiminhan itsekin korkeakoulusektorilla. Ja meidänkin puolella rahasta on puute, ja muutokset sen johdosta ovat hyvin arkipäiväisiä.

    VastaaPoista
  4. Kun nyt juttutuulelle innostuin, niin vielä:
    Humanistinen tiedekunta poistui samaan aikaan kuin Joensuun yliopisto. Jäljellä on vielä humanistinen osasto filosofisessa tiedekunnassa.

    VastaaPoista
  5. Ei tilaisuudessa saneltu mitään. Ehkä kärjistin hieman liikaa.
    Tarkoitin lähinnä sitä, että rahoittajat vaikuttavat aina rahoitettavien päätöksiin. Varsinkin yliopiston, joka taistelee olemassaolostaan.

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti rahoittajat ymmärtävät, että vapaa tiede on lopulta myös niidenkin etu. Ei välttämät seuraavalla kvartaalilla, mutta ehkä viiden vuoden kuluttua tulee läpimurto, jonka voi myös rahoiksi. Ja tämä voi tulla humanisteilta, uskokaa pois. Ei Facebookaan olisi mitään ilman sen perusajatusta ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Perustekniikkahan siellä on aika simppeliä, idea on taas äärimmäisen arvokas.
    Hieno blogi muuten. Löysin tänään ja palaan tulevaisuudessakin.

    VastaaPoista