keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Tekoäly pelastaa kuvajournalismin

Syntyykö tulevaisuudessa teollisuudenala, joka keskittyy faktantarkistukseen?

Tekoäly on parasta mitä kuvajournalismille on tapahtunut pitkään aikaan. Tulevaisuudessa aitojen valokuvien arvo tulee kasvamaan. Kun täysin uskottavia tekoälyvalokuvia voi tehdä käytännössä kuka tahansa, pian ihmiset ovat valmiita maksamaan luotettavuudesta. Siitä, että tämä ihminen on käynyt paikan päällä, nähnyt tilanteen, muodostanut siitä käsityksen ja pukenut sen visuaaliseen muotoon. Mikä valtava voima valokuvalla voi parhaimmillaan olla, kun voit olla varma, että se on aito. 

Tämä luottamus on se, mistä lehden tilaajan kannattaa maksaa. Kun jättäydyt tutkitun tiedon ulkopuolelle, pian löydät itsesi epäilemästä rokotteita, kuulentoja ja Elviksen kuolemaa. Luotettavuus on myös ylivoimaisesti tärkein pääoma, mitä journalisteilla on. Eikä sitä ole vara menettää.

Tekoälyllä luotujen valokuvien tekniikka paranee hämmästyttävän nopeasti ja pian niitä voi olla mahdoton erottaa aidoista valokuvista. Uskon, että tulevaisuudessa ihmiset elävät valtavassa misinformaatiotulvassa, jossa tärkeä taito tulee olemaan valheellisen tiedon tunnistaminen. Maalaisjärki toimii edelleen, jos kuva on liian uskomaton, sitä on syytä epäillä. Lähde vaikuttaa myös;  jos kuva on julkaistu New York Timesissa, siihen voi luottaa enemmän kuin TikTokissa julkaistuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti